Jumilla

Jumilla v kostce

Historie Jumilly

Réva vinná se v Jumille pěstuje již od římských dob, kdy byl region proslulý svými plnými červenými víny. Vinařský průmysl zde zaznamenal velký rozmach, když na konci 19. století zasáhl sousední Francii révokaz. To vedlo k prudkému nárůstu poptávky po víně z Jumilly. Navzdory ušetření regionu v této době dorazil révokaz do regionu o cca 100 let později - v roce 1989. To nabídlo regionu šanci k modernizaci a znovu se zaměřit na lehčí, elegantnější vína, která začínala být v kurzu.

Jumilla DO je malý region na pobřeží Středozemního moře v jihovýchodním Španělsku. Vinařská oblast Jumilla, sevřená mezi regiony Yecla na severu a Bullas na jihu, je považována za nejdůležitější v Murcii z hlediska kvantity a kvality. Je také nejstarší v regionu, byla založena v roce 1966.

Klimatické podmínky & vína

Stejně jako ostatní vinařské oblasti oblasti se i Jumilla specializuje na vína z odrůdy Monastrell, která tvoří cca 80 % výsadeb. Ta se dobře hodí do zdejších drsných podmínek. Nejprestižnější vína nabízí rozvětvený chuťový profil a velký potenciál ke zrání v lahvi (Bodegas Carchelo Muri Veteres).

Od 90. let, kdy se do popředí dostal potenciál regionu produkovat kvalitní španělská vína, přitahuje Jumilla pozornosti zvenčí. Řada producentů z jiných španělských regionů včetně zahraničních společností zde založili vinařství.

V důsledku toho se výsadba odrůd jako Syrah, Cabernet Sauvignon a Merlot (Bodegas Carchelo "C"Bodegas Carchelo "S") a neustále zvyšuje, především proto, aby červeným vínům na bázi Monastrell dodaly tělo a charakter. Tento přístup blendování znamenal pro status vín v regionu velký přínos. Nyní je považován za měřítko mezi podobnými styly vyráběnými v této části země.

Mezi hlavní bílé odrůdy patří Airen, Macabeo, Pedro Ximénez a Malvasia. Z mezinárodních odrůd se zde daří např. Chardonnay.

Krajina Jumilly se vyznačuje širokými údolími a pláněmi, přerušovanými „serraniami“ (pohořími), které protínají Murcii mezi mořem a Meseta Central (centrální náhorní plošinou) Španělska.

Klima Jumilly je kontinentální, suché více v souladu s oblastmi Kastilie-La Mancha na západě. Horké, suché a drsné jsou nejlepší přívlastky, jakými popsat místní podmínky. Východní část je lehce ovlivněna středomořským klimatem. Letní teploty dosahující 40°C zde nejsou neobvyklé. To spolu s nedostatečnými srážkami dělá z regionu teoreticky příliš suchou oblast pro pěstování hroznů.

Existují zde dva hlavní vyvažující faktory. Za prvé, v půdě je dostatečné množství vápence, který pomáhá díky svým absorpčním schopnostem udržet životně důležitou vlhkost v půdě. Za druhé je klima formováno vyvýšenou centrální plošinou. Její nadmořská výška se zde pohybuje mezi 400 až 800 metry, což poskytuje úlevu od intenzivního horka. Mezi největší hrozby pro révu vinnou patří mrazy, prudké bouřky a přívalové deště.

Prémiová španělská vína z regionu Jumilla pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.