Rioja

Rioja v kostce

Rioja v severním Španělsku je nejvíce známá pro červená vína z Tempranilla a Garnachy. Je to pravděpodobně nejvyhlášenější vinařská oblast Španělska. Vinice sledují tok řeky Ebro v délce zhruba 100 kilometrů mezi městy Haro a Alfaro.

V roce 2021 byla plocha vinic zaznamenána na 65 000 hektarech. Z 91 % se pěstují na modré odrůdy révy vinné. Certifikovaná produkce vína přesáhla 250 milionů litrů.

Historie Riojy

Rioja byla úplně prvním španělským regionem, kterému byl v roce 1933 udělen status DO. V roce 1991 se stal prvním, který byl povýšen na nejvyšší úroveň DOCa. Historie vinařství regionu sahá až do římských dob a od té doby pokračuje téměř bez přerušení. Výroba vzkvétala mezi roky 200 př.nl a 6. stoletím našeho letopočtu. Ukazují to archeologické nálezy související s vínem, jakými jsou amfory. Ztížené podmínky nastaly během maurské okupace Pyrenejského poloostrova od invaze v roce 711 našeho letopočtu až do pozdního středověku.

Od 16. století se výroba vína v Rioje neustále rozvíjela. Velký rozmach zaznamenala koncem 19. století, kdy byly vinice sousední Francie devastovány nejprve plísní a poté révokazem. Během této doby do Riojy dorazili z Bordeaux obchodníci s vínem a hledali nové zásoby. Toto francouzské spojení podnítilo osvojení si dubových sudů místními vinaři. Výrazné aroma a chutě vypálených sudů jsou základní složkou stylu vína z Riojy dodnes. V roce 1901 dorazil do Rioja zničující roztoč révokazu a způsobil úpadek vinic v regionu. Teprve v 70. letech 20. století se tomuto průmyslu s určitou zahraniční pomocí dostalo určitého vzkříšení.

Mezi nejčastěji používané odrůdy patří Tempranillo (88%), Garnacha (7,58%), Graciano (2%) a Mazuelo/Carignan (2%) pro červená vína. Několik vinařství, zejména prestižní Marqués de Riscal, používá malá množství Cabernet Sauvignonu. Bílé odrůdy se vysazují mnohem méně.

Geografie a podoblasti

Vinařská oblast Rioja se nachází převážně v administrativní oblasti La Rioja, kterou protéká řeka Rio Oja. Jeho nejsevernější vinice se však nacházejí v sousední Navarře a Pais Vasco (Baskicko). Region je méně vymezen politickými a administrativními hranicemi a více geografickými rysy. Hlavní z nich jsou Ebro a předhůří pohoří Sierra de la Demanda a Sierra de Cantabria.

Kantabrijské hory, které Rioju lemují na severu a západě, poskytují úkryt před chladnými a vlhkými vlivy Atlantského oceánu. To představuje významný faktor místního klimatu, které je tím výrazně teplejší a sušší. Půdy v regionu se liší vinici od vinice, přičemž ty nejhodnotnější obsahují vysoké množství vápence.

Rioja Alta se nachází v západní části Riojy. Jak již název napovídá, vinice se nacházejí ve vyšších nadmořských výškách než část Rioja Baja. Půdy mají více jílu, železa a aluviálních prvků a méně vápence než sousední Alavesa. Vína bývají považována za elegantní s vyváženou kyselinou.

Rioja Alavesa se skládá ze dvou samostatných enkláv sousedících s Rioja Alta. Ačkoli oba leží v zóně Rioja DOCa, nenacházejí se v La Rioja, ale místo toho v baskické provincii Alava. Vinice jsou umístěny v podobných nadmořských výškách jako Rioja Alta a s podobným mikroklimatem. Půdy mívají více vápence než v Rioja Alta a vína mohou obsahovat vyšší obsah kyselin.

Rioja Oriental (dříve Rioja Baja) je východní část zóny Rioja. Podnebí je zde mnohem silněji ovlivněno Středozemním mořem a tím je sušší a teplejší než ostatní dva regiony. Větší důraz se zde klade na Garnachu. Vína bývají plnější a více alkoholová. Většina regionu ležící jižně od řeky Ebro spadá do provincie La Rioja. Vinice severně od řeky ve skutečnosti spadají do departmentu Navarry.

Kategorie zrání vín

Tradiční klasifikační systém pro zrání vín v Rioje ovlivnil další španělské regiony. Slova Crianza a Reserva se občas objevují i na jihoamerických vínech, ačkoli nebyl přijat žádný právní rámec.

Všechna špičková červená vína z Riojy zrají v nových dubových sudech. Historicky byl preferován americký dub, ale mnoho vinařství nyní používá směs amerického a francouzského dubu. Zrání v americkém dubu dává tradičním červeným vínům výrazné tóny kokosu, vanilky a sladkého koření. Délka zrání v sudu určuje, která z oficiálních kategorií se objeví na etiketě: Joven, Crianza, Reserva nebo Gran Reserva.

Vína Rioja Joven jsou určena ke spotřebě do dvou let od vinobraní. V dubu tráví málo času nebo často vůbec žádný – jóven je španělsky „mladý“. Tato kategorie může zahrnovat i vína, která prošla zráním, ale z nějakého jiného důvodu nezískala certifikaci pro vyšší kategorie. Do této kategorie zapadá mnoho moderních šťavnatých, každodenních červených vín. Některé z nich jsou vyrobeny pomocí karbonické fermentace.

Červená vína Crianza zrají minimálně jeden rok v sudech a jeden rok v lahvi. Na trh se dostávají ve třetím roce. Bílá vína Crianza musí také zrát dva roky, ale pouze šest měsíců musí být v sudech.

Červená vína Reserva musí v sudu strávit minimálně jeden rok. Na trh mohou být uvolněna až tři roky po vinobraní. Bílým vínům Reserva stačí strávit šest měsíců ze tří let v sudech.

Červená vína s označením Gran Reserva podstupují celkem pět let zrání s minimálně dvěma roky strávenými v sudu. Bílé protějšky musí zrát minimálně čtyři roky, z toho minimálně 12 měsíců v sudech.

Pravidla pro růžová vína jsou stejná jako pro bílá. Nicméně, non-Joven rosé vína jsou ještě méně běžná než blanco verze. Jedním z pozoruhodných příkladů je např. Viña Tondonia Gran Reserva Rosado.

Mnoho vinařství nyní vyrábí super prémiová vína zrající výhradně v nových francouzských sudech. Cílem je vytvořit moderní vína v mezinárodním stylu. Tato vína bývají často nejdražší v portfoliu, nicméně se mohou z důvodů délky zrání kvalifikovat pouze jako Crianza nebo Reserva, jsou tedy zřídkakdy uváděna na trh s důrazem na klasifikaci zrání.

Nová klasifikace vín

V roce 2018 řídící orgán Consejo Regulador zavedl tři geografické kategorie. Ty jsou implementovány od ročníku 2017.

Producenti tak mohou, pokud splní přísná pravidla, vyrábět vína z jednotlivých viničních tratí pod hlavičkou „Viñedo Singular“. Vinná réva musí být sbírána ručně s keři starými minimálně 35 let. Výnosy jsou stanoveny nízko a vína musí projít degustačním hodnocením. Pokud hrozny nepochází z pozemku vlastněného vinařstvím vyrábějící víno, pak musí mít vinařství alespoň desetiletou historii nákupu hroznů z té dané vinice.

Láhve mohou být také označeny názvem vesnice „Vino Municipio“. Vinařství však musí být situováno v hranicích dané obce, stejně jako vinice. Označení „Vinos de Zona“ mohou nést vína pocházející z jedné ze tří výše uvedených zón.

Styly vín

Mezi nejčastěji používané odrůdy patří Tempranillo, Garnacha, Graciano a Mazuelo (Carignan) pro červená vína. Několik vinařství, zejména prestižní Marqués de Riscal, používá malá množství Cabernet Sauvignonu. Bílé odrůdy se vysazují mnohem méně.

Rioja Blanco obvykle tvoří 7 až 8% roční produkce. Kategorie je často zastíněna objemem a úspěchem červených vín. Nejpěstovanější odrůdou bílého vína v regionu byla kdysi Malvasia, která se používala k výrobě aromatických vín s vysokým obsahem alkoholu, často s výrazným vlivem dubu. Dnes se důraz přesunul na Viuru (aka Macabeo) a všudypřítomné Chardonnay s cílem poskytnout lehčí, svěžejší a mezinárodně přístupnější styl bílého vína. Povoleny jsou dále odrůdy Garnacha Blanca, Tempranillo Blanco, Maturana Blanca, Verdejo a Sauvignon Blanc.

Debata pokračuje, zda klást důraz na mezinárodní odrůdy vinné révy, nebo se zaměřit na Viuru.

Rosé vína tvoří cca 5% tržeb, nicméně celosvětově vzrůstající popularita růžových vín znamená, že produkce roste.

Přestože se vinaři v regionu zaměřují na výrobu vín v regionálním stylu pod označením Rioja DO, vyrábějí se zde i jiné druhy vín. Nejpozoruhodnější z nich a možná nejneočekávanější představují šumivá vína. Některé části regionu jsou však oficiálně oprávněny vyrábět Cavu.

Malý objem dezertních vín se vyrábí z červených i bílých odrůd. Ty se vracejí k tradičním vínům zvaným supurado, z hroznů sušených přes zimu na půdách.

Prémiová španělská vína z Riojy pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.