Sicily

Sicílie v kostce

Sicílie je nejjižnější region Itálie a největší ostrov ve Středozemním moři. Již více než 2500 let je významným centrem středomořského vinařství, ačkoli pověst a styl vín se za tu dobu výrazně změnil.

Topografie ostrova ovlivnila nejen to, jak a kde se vyrábí sicilská vína. Měla také významný dopad na způsob, jakým se na ostrově vyvíjel obchod a zvyky.

V pozdním středověku bylo Palermo jednou z největších městských populací v Evropě s odpovídající chutí na víno.

Ostrov byl kdysi známý pro produkci sladkých muškátů a později Marsalu. Dnes mnoho z jeho nejznámějších vín jsou suchá vína vyráběná pod regionálním názvem IGT Terre Siciliane nebo Sicilia DOC.

Klimatické podmínky

Klasické středomořské klima Sicílie, obdařené trvale jasným slunečním svitem a spolehlivě mírnými srážkami, je ideální pro produkci vinných hroznů. Teplé a suché klima znamená, že hrozba plísní a hniloby je zejména v dobře větraných oblastech, které těží z pobřežních vánků, téměř eliminována. Tím jsou chemické postřiky nepotřebné a ve výsledku se většina sicilských vín vyrábí z organických hroznů.

Vedle vín jsou klíčovými vývozními artikly Sicílie obiloviny, olivy a citrusové plody. Její ekonomika byla po staletí založena na těchto komoditách.

Je ironií, že téměř dokonalé vinařské podmínky na ostrově sehrály klíčovou roli v úpadku sicilského vína na konci 20. století. Sluneční svit a nízké riziko chorob vždy přirozeně napomáhaly sicilským vinařům vést jejich vinice k produkci vysokých výnosů. Když italská vláda nabídla dotace na vylepšení techniky obhospodařování révy s cílem dosáhnout vyšší výnosy, bylo pokušení příliš velké, než aby se dalo odmítnout. Tisíce hektarů málo výnosných vinic bylo rychle přeměněno na vysoce výnosné způsoby vedení révy typu pergola.

Etna, tyčící se stratovulkán, dominuje východnímu panoramatu ostrova a je odpovědná za tmavé, sopečné půdy bohaté na minerály, které charakterizují vinice regionu Etna DOC. Vinná réva se nyní vysazuje výše na sopečných svazích, aby se využilo vyšších nadmořských výšek s chladnějším klimatem.

Odrůdy vín

Klíčové odrůdy používané v sicilském vinařství jsou kombinací původních odrůd (historicky pěstovaných na ostrově) a těch mezinárodních dovezených. Nero d'Avola a Catarratto jsou nejvýznamnější „domorodci“, s 18% resp. 36% zastoupením ve vinicích. Dominance odrůdy Catarratto je z velké části dána tím, že se tato odrůda používá v chladnějších částech Itálie jako doplněk vín pro zvýraznění plnosti tamějších vín a jako základ pro výrobu sicilské Marsaly (další použité odrůdy jsou Grillo a Inzolia). Přestože je Moscato di Pantelleria méně slavné než Marsala, je dalším sladkým vínem, které má pro ostrov význam. Vyrábí se z Muškátu alexandrijského.

Dalšími významnými odrůdami jsou Grecanico, Alicante (Grenache), Perricone, Nocera a Frappato, které jsou klíčovou složkou jediného DOCG vína na Sicílii Cerasuolo di Vittoria. Sourozenecké odrůdy Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio jsou také malými hráči z hlediska objemu, ale v okolí Etny mají zásadní význam v produkci kvalitních vín.

Syrah sem byl přivezen ze svého „domova“ v jižní Francii, kde jsou klíčové složky terroiru velmi podobné - horké letní slunce a písčité, kamenité půdy. Tato robustní modrá odrůda vykazuje všechny známky dobré adaptace na sicilské klima. Rozhodně lepší než Chardonnay, které je zde méně schopné produkovat vyvážená vína. Trebbiano, všudypřítomná, vysoce výnosná bílá odrůda vyskytující se po celé Itálii, je na ostrově taktéž přítomna, i když zde nemá žádnou výraznější roli.

Prémiová nejen italská vína ze Sicílie pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.