Veneto

Veneto - zlatá žíla Itálie

Veneto je významnou a stále důležitější vinařskou oblastí v severovýchodní části Itálie. Oblast administrativně tvoří spolu s jeho menšími sousedy Trentino-Alto Adige a Friuli-Venezia Giulia součást zóny Triveneto. Z hlediska geografie, kultury a vinařských stylů představuje přechod mezi alpským, germánsko-slovanským koncem Itálie a teplejšími, suššími, více „římskými“ zeměmi na jihu.

Historie & Současnost

Veneto s 90 000 ha vinic produkuje více vína než kterákoli ze slavných italských oblastí jako Piemont, Toskánsko, Lombardie, Puglia nebo Sicílie. Přestože jižní oblasti Sicílie a Puglia byly po dlouhou dobu hlavními italskými producenty vína, tato rovnováha se začala ve druhé polovině 20. století přesouvat na sever směrem „k Benátkách“.

V 90. letech 20. století víno z jižní Itálie upadalo ve stále více konkurenčním a náročnějším světě, zatímco Veneto zvětšilo svůj věhlas a získalo uznání s takovými víny jako Valpolicella, Amarone, Soave a Prosecco.

Přestože velká část nové oblasti vinic, která pokryla zvýšenou poptávku po dalších hroznech, produkovala vína pochybné kvality, dnes se více než 25% vína vyrábí a prodává pod označením DOC/DOCG zajišťující dostatečnou úroveň.

Regiony & Klimatické podmínky

Region Veneto lze rozdělit do tří geografických oblastí, které se liší svou topografií a geologií.

Na severozápadě svahy Alp klesají podél východního okraje Gardského jezera, jejichž cestu zrcadlí řeka Adige. Zde, v chladnějším podnebí ovlivněném alpskými horami, dominují lehká bílá vína pod názvy Bianco di Custoza a Pinot Grigio Garda.

Na východ od jezera a severně od Verony se nachází Valpolicella a její subregion Valpantena; legendární „Údolí mnoha sklepů“ produkuje 500 000 hektolitrů lehčího ovocného červeného vína rok co rok. Pokud jde o objem výroby, Valpolicella je jediným DOC, který konkuruje slavnému toskánskému Chianti. Corvina, Corvinone (dlouho zaměňována s první, ačkoli mají odlišné profily DNA) a Rondinella stojí za většinou červených vín. Naopak odrůda Molinara postupně upadá.

V centrálním Benátsku, kolem Vicenzy a Padovy, najdete DOC Colli Berici, Colli Euganei a Breganze. Přestože pláně pod těmito kopci produkují obrovské množství italského vína, pouze ta kvalitnější vína z vyvýšenějších oblastí získala status DOC. Osvědčily se zde mezinárodní odrůdy jako Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir (zde Pinot Nero) a dokonce i Carménère, stejně jako vlajková loď severní Itálie Pinot Grigio a Tocai Friulano.

Prosecco

V severovýchodní části regionu, na obou stranách řeky Piave (která má vlastní Piave DOC pokrývající území mezi Coneglianem a pobřežím), vládne šumivé Prosecco. Vyrábějí se také tichá vína, nicméně společným faktorem, který spojuje téměř všechny vinařské oblasti v severovýchodním Benátsku, je právě odrůda Glera, ze které se vytvářejí již zmíněná Prosecca nebo i další šumivá vína „spumante“ nebo nenáročná perlivá „frizzante“. I rok 2021 opět potvrdil pozitivní trend vzrůstající obliby Prosecca konkrétně s nárůstem celkové produkce o 25,4% na celkem 627,5 milionů vyrobených certifikovaných lahví „Prosecco DOC“ – z toho 71,5 milionu lahví bylo vyrobeno ve verzi Prosecco Rosé (novinka od ročníku 2020).

Nejen prémiová italská vína z Veneta pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.