Jihoafrická republika

Jihoafrická vína v kostce

Jižní Afrika je jednou z nejvýznamnějších vinařských zemí na jižní polokouli. Od konce apartheidu se jihoafrické víno těší mezinárodní pozornosti a uznání pro svou širokou škálu stylů.

Historie JAR & jihoafrických vín

S více než 300 letou vinařskou historií v JAR jsou jihoafrická vína často popisována jako most mezi Starým a Novým vinným světem. Vinnou révu zde poprvé vysadili nizozemští osadníci v 50. letech 17. století. Výroba jihoafrického vína se nicméně skutečně rozběhla až poté, co v 80. letech 17. století dorazili francouzští hugenoti s vinařskými dovednostmi a znalostmi.

Jihoafrický vinařský průmysl utrpěl během 19. a 20. století četné rány. Ničivé vypuknutí révokazu v 60. letech 19. století výrazně snížilo plochu vinic. Následná opětovná výsadba – často za použití vysoce výnosných odrůd révy vinné - jako je Cinsaut – vedla k rozsáhlé nadprodukci nekvalitních vín. Tyto změny jihoafrickou vládu přiměly zafinancovat Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika (Jihoafrická družstevní asociace vinařů, známější jako KWV).

V průběhu 20. století KWV omezovala výrobu vín takovým způsobem, že inovace byly téměř nemožné a kvantita byla upřednostňována před kvalitou. Výnosy byly omezeny a minimální výkupní ceny byly stanoveny na úroveň, která podporovala výrobu brandy a alkoholizovaného vína, pro kterou je kvalita hroznů až druhořadým faktorem. Téměř totální kontrola KWV nad jihoafrickým vinařským sektorem trvala až do 90. let 20. století. I nyní je vinařský průmysl země neobvyklý pro vysoký počet družstev. 

Obliba jihoafrického vína upadla během 20. století a dosáhla historického minima, když byly v 80. letech na zemi uvaleny obchodní sankce kvůli politice apartheidu. Propuštění Nelsona Mandely v roce 1990 a jeho následné zvolení prezidentem oživilo toto odvětví. 

Geografické & klimatické podmínky

Jihoafrický vinařský segment je rozmístěn kolem krásné, drsné krajiny Western Cape (Západního Kapska). Místní geografický charakter s přítomností hor (najdete zde Stolovou horu), údolí a náhorních plošin umožňuje vinařům vyrábět rozmanitou škálu vinných stylů. Většina jihoafrických vinařských oblastí má středomořské podnebí, výrazně ovlivněné chladnými prouděními „Benguela“ (z Jižního pólu) a „Cape Doctor“, které ochlazují přímořské a některé vnitrozemské regiony. Tyto faktory dávají vzniknout intenzivním ovocným vínům se svěží kyselinou (= styl Nového světa) s vybalancovaným středním tělem a elegantní minerálností (= styl Starého světa).

Jihoafrická Pinotage & další odrůdy

Charakteristickou odrůdou země je Pinotage, vyšlechtěnou v roce 1925 na Stellenbosch Univerzity křížením Pinot Noir a Cinsaut. Pinotage se jen zřídka vyskytuje v jakékoli jiné zemi produkující víno. Shiraz je také hojně vysazován, stejně jako Cabernet Sauvignon a Merlot (často v Bordeaux blendu). 

Bílé odrůdy vinné révy tvoří 55% z celkových 96 000 hektarů vinic. Chenin Blanc je s 18,5% zastoupením z celkových výsadeb nejvíce pěstovanou odrůdou. Dřívější dominance byla zapříčiněna použitím hroznů Cheninu Blanc pro výrobu brandy a alkoholizovaných vín. Pro sladší vína se často používá Muscat

Jihoafrická vína & mezinárodní trh

Jihoafrické Chardonnay a Sauvignon Blanc se v posledních letech staly mezinárodně populární. V roce 2016 byla Jihoafrická republika sedmým největším producentem vína na světě. Pokud jde o celkový objem, JAR je zodpovědná za 3,9 procenta celosvětové produkce vína.

Prémiová jihoafrická vína pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.