Nový Zéland

Novozélandská vína v kostce

Historie novozélandských vín

Nový Zéland je vzdálený ostrovní stát v Tichém oceánu nacházející se jihovýchodně od Austrálie. Rozkládá se na dvou hlavních ostrovech. Jako vinařská země má 10 hlavních vinařských oblastí (čítající dohromady 40300ha) rozmístěných po Severním a Jižním ostrově, z nichž nejdůležitější je Marlborough spolu s jeho vlajkovou lodí Sauvignon Blanc, ze kterého vytváření nejznámější novozélandská vína. Tato odrůda tvoří cca 62% výsadeb a 85% z celkového exportovaného vína z Nového Zélandu.

První vinice se v Northlandu objevily v roce 1819. Vysadil je „otec“ protinožského vinařství James Busby. V 50. letech 19. století přivezli misionáři vinnou révu do Hawke's Bay a na přelomu 19. a 20. století vysadili dalmatští osadníci vinnou révu v celém Aucklandu a Northlandu, čímž položili základ modernímu novozélandskému vinařskému průmyslu, jak ho známe dnes.

Geografické & klimatické podmínky

Nový Zéland leží na hranici mezi Pacifikem a indo-australskou tektonickou deskou, což přispělo ke vzniku půd sopečného původu, které se nacházejí v mnoha vinařských oblastech Nového Zélandu, zejména na Severním ostrově. Vinařské oblasti na Jižním ostrově vděčí za geologické a půdní podmínky hlediska pohybu ledovců.

Hřbet hor, který prochází středem země – od národního parku Tongariro na Severním ostrově po Jižní Alpy na Jižním ostrově – chrání většinu hlavních vinařských oblastí před silnými západními větry z Tasmanova moře. Kvůli těmto větrům je na západním pobřeží Nového Zélandu jen málo vinařských oblastí.

Většina vinařských oblastí Nového Zélandu má přímořské klima. Dlouhý, tenký tvar země znamená, že vinice nejsou vysázeny více než 120 km od pobřeží. Ve skutečnosti je většina z nich situována „na dohled“ oceánu (s výjimkou polo kontinentální oblasti Central Otago).

Nový Zéland a „jeho“ Sauvignon Blanc

Po většinu 20. století se vinice v zemi rozkládaly převážně na východním pobřeží Severního ostrova a většina novozélandského vína se vyráběla pouze pro místní spotřebu. Teprve v 70. letech 20. století se začaly rozšiřovat oblasti s vinicemi a novozélandská vína se začala pomalu vyvážet. V roce 1973 koupil aucklandský producent vína Montana (nyní Brancott Estate) pozemky v údolí Wairau v Marlborough. Po problémech se špatně vybranými odrůdami a pohromou v podobě phylloxery se v 80. a 90. letech 20. století výrazně prosadil (nyní již klasický) „Marlborough styl“ Sauvignonu Blanc na mezinárodním trhu.

Za tímto nevídaným exportním úspěchem stojí styl Sauvignonu Blanc s velmi intenzivním aroma a chutí tropického ovoce, černého rybízu, rozkvetlého bezu a bylinných tónů v podobě hluchavky nebo citronové trávy. Dominantní kyselina a nízký zbytkový cukr dotváří celkový svěží charakter. Jedná se o nenapodobitelný a velmi „pitelný“ styl, který našel „díru na trhu.“

Novozélandské vinařské regiony & odrůdy

Aromatické odrůdy Riesling, Pinot Gris a Gewurztraminer si našly místo v chladnějších částech Jižního ostrova, kam mimo Marlborough a Central Otago patří oblasti Nelson a North Canterbury.

Syrahu a odrůdám Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc se dobře daří v teplejších částech Severního ostrova, včetně Hawke's Bay a Gisborne, nicméně zde produkují kriticky dobře hodnocená Chardonnay a další bílá vína. Pinot Noir se zabydlel v oblastech Martinborough, Marlborough a především v regionu Cetral Otago, kde má mnohovrstevnatou, koncentrovanou a elegantní podobu.

Novozélandská vína & mezinárodní trh

Poznávacím znakem novozélandského přístupu k výrobě vína je snaha o co nejefektivnější využití obnovitelných zdrojů a uhlíkovou neutralitu. Další již „tradiční“ rozpoznávací známkou je použití šroubových uzávěrů.

Export novozélandských vín zažívá v posledních 10 letech neustálý růst. V roce 2021 celkový export činil 2,85 milionu hektolitrů (v 94% se jednalo o bílá vína). Dva největší exportní trhy představují USA a Velká Británie, každý v podílem 28%.

Prémiová novozéladnská vína najdete u nás v OpenWine.