Španělsko

Španělská vína v kostce

Historie španělských vín

Ve Španělsku se vinná réva pěstuje nejméně 5000 let. Teprve od období cca 1000 let př.n.l. zde započala samotná výroba vína a historie vinařské země. Tuto dovednost přinesli féničtí obchodníci z východního Středomoří. Dnes je Španělsko domovem více hektarů (přes 964 000) vinné révy než kterákoli jiná země.

Geografické & klimatické podmínky

Španělská krajina je velmi rozmanitá. Topografie hraje zásadní roli při definování mnoha stylů vyhlášených španělských vín. Od chladné, „zelené“ Galicie a zasněžených Pyrenejí na severu, přes vyprahlou centrální náhorní plošinu až po písečnou, slunnou Andalusii na jihu.

Země pokrývá sedm stupňů zeměpisné šířky (36° až 43° severní šířky), přičemž vzdálenost mezi pobřežím Atlantiku a Středozemního moře činí 800 kilometrů.

Mezi těmito dvěma velmi odlišnými pobřežími jsou různá pohoří, z nichž každé má vliv na místní krajinu a klima. Například pohoří Cordillera Cantábrica vytváří výrazné kontrasty mezi „zelenou zemí“ na severní, atlantické straně a suchou, prašnou Castilla y Leon na její jižní, vnitrozemské straně.

Území mezi horskými štíty a náhorními plošinami je protknuto řekami, na kterých závisí celá řada vinařských regionů. Řeky jsou významné nejen jako zdroj tolik potřebné vody pro zavlažování, ale také svým vlivem na místní půdy a mezoklima (vyrovnávají teplotní rozdíly). Nejvýznamnější ze španělských „vinných řek“ jsou Miño, Duero, Tajo, Guadiana a Ebro. První čtyři z nich proudí na západ do Portugalska, kde se stávají Minho, Douro, Tejo a Guadiana.

Východní řeka Ebro však zůstává po celou dobu své cesty čistě "španělská" a prochází některými z nejdůležitějších vinařských oblastí v zemi. Na svém sestupu z hor Kantábrie protéká Ebro oblastmi Castilla y Leon, El Pais Vasco, Navarra, Rioja a Aragon než dorazí na pobřeží Středozemního moře v Katalánsku.

Španělské vinařské regiony & odrůdy

Všech sedmnáct správních oblastí Španělska do určité míry produkuje víno, včetně Kanárských ostrovů a Baleárských ostrovů. Největší zastoupení vinic lze najít v oblasti Castilla-La Mancha, nicméně nejznámější španělská vína pocházejí z Galicie (Rias Baixas), Katalánska (Cava a Priorat), Andalusie (Sherry) a Castilla y Leon (Rueda, Toro, Ribera del Duero a samozřejmě Rioja).

Španělská vína jsou (podobně jako italská vína) vytvářena ze stovek místních odrůd, z nichž je drtivá většina mimo Španělsko téměř neznámá. Nicméně většina španělských vín se vyrábí jen z malého počtu z nich. Ty se naopak těší mezinárodními věhlasu. Klíčovými odrůdami pro španělská červeného vína (v pořadí podle výměry) jsou Tempranillo, Garnacha a Monastrell. Přední odrůdy pro španělská bílá vína jsou Viura/Macabeo a Albarino.

Tempranillo, vlajková odrůda španělského vinařského odvětví, se honosí celou řadou regionálních synonym (např. Cencibel, Tinto Fino a Ull de Llebre). Její výsadby dosahují přes 20% z celkové výměry vinic. Toto množství se dále prolíná do celé škály stylů vín a kvalitativních kategorií. Ta nejoceňovanější vína pochází z regionů Rioja, Ribera del Duero a Toro.

Garnacha je ve Španělsku stejně jako jinde ceněná pro svůj šťavnatý, ovocný charakter a vysoký potenciál alkoholu. Našla své uplatnění v rosé vínech oblasti Navarra. Nejčastěji tvoří pár/cuvée se strukturovaným a robustním Tempranillem. 

Předpokládá se, že Monastrell do oblasti východního Španělska přivezli Féničany kolem roku 500 př.n.l. V minulosti se jednalo o 2. nejpěstovanější odrůdu po Garnache. Klíčovými vinařskými oblastmi jsou Jumilla, Alicante a Yecla. Vína z odrůdy Monastrell jsou koncentrovaná, plná s tóny tmavého ovoce.

Vína z odrůdy Macabeo (Viura v Rioje) mohou být svěží, květinová s tóny zelených jablek nebo naopak s intenzivními tóny medu, oříšku a zralého ovoce. Vše se odvíjí od místa původu (nejčastěji Rioja, Valencia a Jumilla) a stylu vinifikace. Celkově Macabeo nabízí širokou paletu vinných stylů. Odrůda je také součástí Cava blendu.

Albariño (Alvarinho) je odrůda pocházející z Galicie na severním pobřeží Atlantiku. Nejznámější bílá vína z této odrůdy pochází z oblasti Rias Baixas a disponují tóny broskví, citrusů a lehkou minerálností. Výborně se hodí k místním mořským plodům. Z této odrůdy se v Portugalsku vyrábí jemně perlivé víno Vinho Verde.

Navzdory silným tradicím se tvár španělských vín ve světě mění. Mnoho výrobců se přizpůsobuje požadavkům mezinárodního trhu. Častěji se přiklání k použití mezinárodních odrůd v kombinaci s těmi tradičními (a vice versa). Styl vín je lehčí, ovocnější s nižším obsahem alkoholu a bez oxidativních tónů. Francouzský dub začíná postupně vytlačovat ten americký. Velmi oblíbená začínají být lehká bílá vína z oblasti Rías Baixas a Ruedy.

Španělská vína & mezinárodní trh

Exportní trh má nyní prvořadý význam, v neposlední řadě proto, že domácí trh se zmenšuje v důsledku klesajícího trendu ve spotřebě vína na osobu. Silná celosvětová poptávka po prémiových červených vínech je příslibem pro španělská vína z regionů Rioja, Ribera del Duero a Priorat. Celkový objem exportovaného vína v 2021 činil 23 milionů hektolitrů.

Prémiová španělská vína pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.

PS: Španělsko je také známé svými skvělými extra panenským olivovým olejům a dalšími delikatesami k vínům (tapas). Určitě od nás vyzkoušejte!