Traisental

Traisental - nováček na vinné scéně Rakouska

Historie Traisentalu

Stejně jako ve velké části Rakouska i zde v Traisentalu sahají vinařské tradice tisíce let zpět. V Traisentalu byly nalezeny starověké pecky hroznů z doby bronzové a existují jednoznačné důkazy o římském vinařství v této oblasti. 

Traisental je jedním z nejmladších vinařských regionů v Rakousku - ve své současné podobě existuje teprve od roku 1995. Je také jedním z nejmenších regionů v zemi s přibližně 851 hektary vinic. Přesto má v sobě vše, co od rakouské vinné oblasti a potažmo rakouských vín očekáváme - domácí tradiční tavernu zde známou jako Heuriger a ryzí vína světové kvality.

Klimatické & geografické podmínky

Vinařský region se rozkládá zhruba 20 kilometrů podél toku řeky Traisen (jeden ze 3 přítoků Dunaje). Severní okraj oblasti začíná v obci Traismauer a pokračuje směrem na jih k městu St. Polten. Vinice se nachází na strmých terasách v bezprostřední blízkosti řeky. Půdy jsou suché díky dobrému odvodnění vycházejícího z jejich vápencovo-štěrkové podstaty. Proto musí kořenový systém révy pro dostatečnou vláhu proniknout do hlubších vrstev půd. To přirozeně vede k si nižším výnosům a intenzivním vínům. Minerální vlastnosti vín z Traisentalu jsou často připisovány právě vápenci, nicméně objasnění původu vjemu „minerality“ ve víně je stále nejasné.

Klima v Traisentalu je podobné sousedním typům převládajících v oblasti Wachau a Kremstal. V období dozrávání zajišťuje východní proudění z Panonské nížiny dostatečné teplo pro potřebné vyzrávání. Po těchto teplých dnech následují výrazně chladnější noci v důsledku alpských vlivů ze severo-západu a přítomnosti řeky Traisen. Toto denní kolísání teplot způsobuje perfektní zralosti hroznů při zachování široké palety aromatických, chuťových látek a svěží kyseliny. Tato charakteristika je žádoucí v 99% rakouských bílých vínech.

Odrůdy & vína

Tradičně zde vinohradům vévodí Grüner Veltliner (65% výsadeb). "Typický" traisentálský Grüner Veltliner Vás zaujme tóny grepu, zeleného jablka, pepřovitostí a lehkými bylinnými tóny. Na výsluní se dostává také místní minerální Riesling (6% výsadeb). pojetí v sobě snoubí intenzivní tóny meruňky, citrusů, jasmínu a minerálnosti. Vše dotváří svěží kyselina a dlouhá dochuť.  S oběma odrůdami se můžete od roku 2006 setkat pod označením DAC. Mezi další pěstované odrůdy patří Zweigelt, Chardonnay a Sauvignon Blanc.

Traisentálská bílá vína jsou stejně jako ostatní rakouská typická svým lehce naperleným charakterem. Skvěle doprovodí klasický vídeňský "šnycl", Tafelspitz nebo i asijskou kuchyni. Dokonale univerzální.

Teprve „nedávné“ přidání tohoto regionu na vinnou mapu Rakouskou se odráží v maximálním nasazení místních vinařů ve snaze vyzdvihnout místní jedinečný charakter vín.

Traisental v našem portfoliu zastupují vinaři Rudi Hofmann a Leopold Figl.

Prémiová rakouská vína pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.