Valencie

Valencie v kostce

Valencie je jedna ze 17 autonomních provincií nacházejících se v centru slunečného východního pobřeží Španělska - možná známější pro pomeranče a paellu než pro samotné víno. Administrativním centrem Valencie je stejnojmenné město, třetí největší ve Španělsku s největším přístavem ve Středozemním moři.

Historie & Současnost regionu

Archeologické důkazy naznačují, že vinařství ve Valencii sahá více než tisíc let do minulost, nicméně region nikdy nezastával na světové vinařské mapě zvlášť významné místo. V moderní době se výroba vína ve Valencii soustředila více na kvantitu než na kvalitu, i když se to nyní postupně mění.

Dosud neexistuje jediný archetypální „valencijský“ styl vína, i když postupný posun směrem ke kvalitě se zaměřuje na bohatý, ovocný Monastrell.

Provincie také produkuje malé množství šumivého vína Cava a kromě oblasti Valencia DO je tato provincie také domovem menší apelace Utiel-Requena DO.

Na legislativu vinařské oblasti „Valencia DO“ a potažmo na zdejší španělská vína dohlíží místní úřad Consejo Regulador založený v roce 1957. Oblast Valencia DO pokrývá cca 13 000 hektarů rozdělených nerovnoměrně mezi odlišné geografické oblasti. Zde se roční úhrn srážek pohybuje okolo 450 mm a zavlažování je tedy nutné.

Vinařské subzóny & odrůdy

Region Valencie lze rozdělit na tři subzóny. První, Alto Turia, se nachází zhruba 70 kilometrů severovýchodně od města Valencie. Jak název napovídá, jedná se o vyvýšenou oblast soustředěnou kolem horních úseků řeky Turia.

Vinice jsou zde vysázeny v nadmořských výškách 700 až 1100 metrů. Díky tomu je nejvyšší a nejchladnější ze subzón Valencie DO, a proto se nejlépe hodí pro výrobu suchých bílých vín. Odrůdy Macabeo a místní Merseguera zde dominují.

Níže v údolí Turia leží druhá subzóna, kde se vyrábí sladké, osobité víno Moscatel de Valencia. Vinice a vinařství se zde soustřeďují kolem vesnic Chiva, Cheste, Godelleta, Montroy, Monserrat a Turís v nadmořských výškách 150 až 400 metrů. Přestože je tato subzóna o něco teplejší než Alto Turia, i tak je mírně ochlazována mořskými vánky ze Středozemního moře. Moscatel de Alejandria je ta odrůda révy vinné, která stojí za zde vyráběnými sladkými víny.

Na východ od údolí Turia leží subzóna Valentino, která poskytuje širší škálu stylů než její sousedé. Bílá vína se zde vyrábí z odrůd Macabeo, Merseguera, ale také francouzských „mezinárodních“ hroznů Chardonnay a Semillon. Preferovanými odrůdami červených vín jsou zde Garnacha, Tempranillo, Cabernet Sauvignon a Merlot.

Nejen prémiová španělská vína z Valencie pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.