Chile

Chilská vína v kostce

Historie chilských vín

Chile jako vinařská země produkuje víno od poloviny 16. století, kdy vstoupili na pevninu první evropští osadníci. Původní révu vinnou pro výrobu mešního vína přivezli katoličtí misionáři ze Španělska. Odrůda Mission – zde známá jako Pais – byla v této době hojně vysazována a stala se základem „venkovských“ vín pro domácí spotřebu. Dnes se nejčastěji se vyskytuje v oblastech Maule a Bio Bio na jihu země. Pěstují ho hlavně starší farmáři vyrábějící „směsi z vinohradu“, nicméně se začíná používat i pro výrobu vysoce kvalitních chilských vín. Teprve v průběhu 19. století se začal vinařský průmysl v Chile výrazněji rozšiřovat, a to především díky získanému bohatství spojeného s těžbou v poušti Atacama. Následkem rozkvětu mezinárodního obchodu začaly do Santiaga pronikat evropské trendy. Jižně od hlavního města kolem údolí Maipo se rozrostl vinařský průmysl. Byly zde postaveny vinařské usedlosti inspirované francouzskou architekturou. Není náhodou, že i samotná chilská vína často nesou tuto stopu v podobě cuvée „Bordeaux odrůd“. V této době byly založeny pilíře chilského vinařství Concha y Toro (1883), Cousino Macul (1856) a Santa Rita (1880). Mezi výrazné „novodobé“ vinařství patří např. Santa Ema (1956). V průběhu 20. století chilské víno dominovalo na domácím trhu a to z důvodu nízké kvality vín vycházející z použitých odrůd a způsobu zpracování. Zatímco chilští vinaři tradičně používali nádoby a sudy z bukového dřeva, v 80. letech minulého století nastala renesance vinohradnictví. Ta přinesla nové výsadby mezinárodních odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, moderní způsoby vedení révy vinné i obměnu vinařských technologií v podobě používání nerezových tanků a sudů z dubového dřeva. To v praxi znamenalo počátek éry řízeného kvašení, což mělo za následek obrovský pozitivní vliv na kvalitu chilských vín. Tyto změny vyústily v úspěšný vstup na exportní trhy.

Geografické & klimatické podmínky

Chile se rozkládá na 4300 kilometrech od severu k jihu mezi Tichým oceánem a pohořím And. Topografie země je pro vinařství velmi příznivá a navzdory skutečnosti, že Chile je jen 160 kilometrů široké, většina klimatických změn ve vinařských oblastech se odehrává právě ve směru od východu na západ než od severu k jihu. Pacifik se svým antarktickým Humboldtovým proudem přináší chladný vánek do pobřežních vinařských regionů Leyda Valley a Casablanca. Naopak přítomnost pobřežního pohoří fungujícího jako bariéra činí centrální údolí Chile relativně teplé a suché. Podél východního okraje země, na úpatí And, se nacházejí vinohrady ve vysoké nadmořské výšce (nad 1500 m.n.m.) Právě Andy jsou neodmyslitelnou součástí chilského vinohradnictví, poskytují totiž nezbytně nutnou vodu k zavlažování. S Tichým oceánem na jedné straně a bariérou And na straně druhé zůstaly chilské vinice uchráněny před Phylloxerou a proto jsou zde k nalezení více než 100 leté vinice.

Chile a „jeho“ Carménère

Jako mnoho zemí Nového světa i Chile je spojováno se „svou“ typickou odrůdou - zde v podobě Carménère, která byla do konce 19. století pěstovaná v Bordeaux. Po vypuknutí evropské epidemie spojené s phylloxerou v 19. století se předpokládalo, že tato odrůda vyhynula. Nicméně v 90. letech byla v Chile znovu objevena. Před rokem 1994, než zde došlo na základě analýzy DNA k jejímu určení, se mělo za to, že jde o horší mutaci Merlotu. Carménère se ve vinohradu z důvodů nevědomosti vyskytovalo dohromady právě s Merlotem. Správné identifikování odrůdy Carménère vedlo ke specifičtějšímu přístupu. V praxi to znamenalo odložení sběru o cca 7-14 dní oproti Merlotu a tím získání ideálně vyzrálých hroznů, které následně přeměnili v jedinečná vína s originálním „Carménère“ charakterem.

Chilské vinařské regiony

Mezi stěžejní vinařský region Chile patří Centrální údolí (podoblasti Maipo Valley, Rapel Valley, Cachapoal Valley, Colchaqua Valley, Curicó Valley, Maule Valley). Z podoblastí mezi nejdůležitější patří Maipo Valley.

Pobřežní pásma chrání Maipo Valley před jakýmkoliv vlivem oceánu, což znamená, že podmínky pro pěstování jsou teplé a slunečné. Ve výsadbách dominuje Cabernet Sauvignon, který z údolních lokalit mívá vysoké, ale jemné třísloviny a intenzivní aroma černého rybízu s dotekem máty. Ten doplňuje Merlot v plnějším stylu. Tato vína kvalitou patří do velmi solidní kategorie. 

Maipo je téměř celé obklopeno horami. Producenti vína stále častěji vysazují vinice v nadmořské výšce (některé až 1 000 m nad mořem) na východním konci údolí. Tato oblast zvaná Maipo Alto a její podoblasti Puente Alto a Pirque jsou známé jako zdroj prémiových vín, často v provedení „Bordeaux blendu“. Noci jsou zde chladnější, teplotní rozdíl mezi dnem a nocí tím pádem větší, což má za následek delší dobu vyzrávání. Tím se v hroznech vytváří širší paleta aromatických, chuťových látek a udržuje dostatečná kyselina. Styl je extraktivnější, plný, přesto elegantní. 

Chile & vinný destilát Pisco

Mimo chilských vín k Chile neodmyslitelně patří vinný destilát Pisco. To lze chápat jako součást rodiny brandy. Vzniká destilací tichého vína (nikoli moštu). Pisco se vyrábí tradičně z aromatické odrůdy Muškát Alexandrijský. Stěžejní oblast pro výrobu Pisca představuje region Elquí v severní části Chile. Zde se Pisco produkuje již od 16. století – samotný název "pisco" byl poprvé písemně použit v roce 1684.

Pisco je ve výchozím stavu čirý vinný destilát, nicméně zráním v dřevěných sudech získává nazlátlé až jantarové odstíny a širší paletu vůní a chutí. Obsah alkoholu se obvykle pohybuje mezi 38–48%.

Chilská vína a Pisco & mezinárodní trh

Chilská vína jsou obecně na exportních trzích brána jako konzistentní s velmi dobrým poměrem ceny/kvality. To se týká jak nenáročných vín ke každodennímu pití, nadprůměrných vín, ale i vysoce hodnocených cuvée. Z červených chilských vín patří mezi exportní stálice Cabernet Sauvignon a Merlot, v případě bílých vín Chardonnay a Sauvignon Blanc. Celkový objem exportovaného vína z Chile v roce 2019 činil 896 milionů litrů.

I vinný destilát Pisco si na exportních trzích vede velmi dobře. Celkový objem exportu se v průměru drží na cca 400 000 litrech za rok.

Prémiová chilská vína pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.