Murcia

Murcia v kostce

Murcia je jedním z menších, méně známých regionů Španělska. Zastrčený v nejvzdálenějším jihovýchodním rohu země sousedí s Andalusií na západě, Castilla-La Mancha na severu, Valencií na východě a Středozemním mořem na jihu. Tento malý administrativní region se skládá pouze z jedné provincie a jednoho správního centra, které mají stejný název.

Historie regionu

Město Murcia bylo založeno v 9. století emírem z Cordoby Abd ar-Rahmanem II., s arabským jménem Mursiya. Přesný význam jména je předmětem spekulací. Jedna z domněnek je, že jde o zkomolení slov myrtea nebo murtae - dvě latinská slova znamenající „myrta“ a „moruše“. Obě tyto rostliny najdete v celém regionu.

Révu vinnou do této oblasti přivezli Féničané v období starověku. Vinařská pověst Murcie v průběhu staletí kolísala. Např. během římské nadvlády byla poptávka a věhlas vysoký.

Region se znovu dostal do popředí ve druhé polovině 19. století, kdy vinice sousední Francie zničil révokaz. Tamní pěstitelé se obrátili na jiné evropské výrobce, aby zaplnili mezeru po jejich červených vínech. Murcia byla jednou z přirozených voleb – podmínky jsou ideální pro odrůdu Monastrell. Ty poskytují vína s vysokým obsahem tříslovin a extraktu, čímž jsou vhodná pro zrání ve vypálených sudech.

Bohužel kvalita vína po tomto období klesla, protože kvantita se upřednostňovala před kvalitou. Existují však některé významné novodobé výjimky – především z řad vinařů, kteří experimentovali s vinařskými technikami a odrůdami s cílem upřednostnit kvalitu před kvantitou. To se stalo katalyzátorem obecného pohybu směrem k modernizaci a novému zaměření na produkci komplexních a strukturovaných červených vín.

Klimatické podmínky

Krajina v Murcii se skládá především z nízko položených hor a suchých pobřežních plání. Zjevnou výjimkou je Mar Menor („malé moře“) – velká slaná laguna v jihovýchodním rohu provincie „vedle“ Středozemního moře.

Řeka Segura poskytuje vnitrozemským oblastem zdroj tolik potřebné vody pro zavlažování. Podél řeky se pěstuje mnoho zemědělských produktů, včetně rajčat a citrusových plodů.

Kromě jižního okraje Bullas se všechny vinařské oblasti Murcie nacházejí směrem do vnitrozemí s mírnějším středomořským vlivem oproti ostatním.

Zdejší klima místních apelací je tedy rozděleno mezi pobřežní vlivy blízkého moře a kontinentální vlivy horkého a suchého vnitrozemí Španělska. V níže položených oblastech Bullas (z nichž velká část je ochlazována zvýšenou nadmořskou výškou) dosahují letní denní teploty přes 45°C.

Všechny tyto faktory přispívají k utváření robustních stylů červených vín.

Apelace & odrůdy

Murcia je domovem tří DO apelací - Yecla v severním cípu, Jumilla na jihu a Bullas, jehož zóna pokrývá velkou část západní poloviny provincie.

Pro každou z apelací a pro region obecně je typické robustní, ovocné červené víno z odrůdy Monastrell.

Na východní straně regionu se nachází dvě zóny na úrovni IGP - Abanilla VT a Campo de Cartagena VT. Vína z oblastí mimo zóny DO a VT nebo vína, která nesplňují požadavky pro tyto apelace, mohou být klasifikována pod celo regionálním označením Murcia VT.

Kromě Monastrellu patří v Murcii mezi další pěstované odrůdy Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah pro červená vína a Macabeo, Airen a Merseguera pro bílá vína.

Nejen prémiová španělská vína z Murcie pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.