Rueda

Rueda v kostce

Rueda je španělská vinařská oblast, která se nachází na řece Duero cca 150 kilometrů severozápadně od hlavního města Madridu Španělska, téměř ve stejné zeměpisné šířce jako oblast Ribera del Duero. Rueda je známý svými suchými, aromatickými bílými víny vyrobenými převážně z odrůdy Verdejo. Tyto svěží, aromatické bílé jsou ideálním doplňkem k těžkým červeným na bázi Tempranilla ze sousední oblasti Toro.

Historie regionu:

První písemné doklady o výrobě vína v Ruedě pocházejí z 11. století, kdy král Alfonso VI. Nabídl osadníkům právo na pozemky v nedávno znovu dobyté oblasti. Řada jednotlivců i mnišských řádů nabídku přijala a založila kláštery s vlastními vinicemi.

Během 18. století byla půda osázená vinnou révou větší s drtivou převahou Verdeja. Vína se těšila velkému komerčnímu úspěchu zčásti díky použitému procesu čiření, který zahrnoval použití místní hlíny.

V letech 1890 až 1922 mšička révokaz zničila více než dvě třetiny rozlohy vinic, které byly znovu vysazeny roubováním na podnože původem z Nového světa odolné vůči tomuto škůdci. Nové odrůdy (především Palomino) však byly vybírány s ohledem na maximální možné výnosy než na kvalitu. Z těchto odrůd se oxidativním způsobem vytvářela alkoholová vína. Z toho se i následně zformovala struktura obchodu.

Fortifikovaná vína se v Ruedě vyrábí dodnes nicméně v nepatrném množství. Rueda Dorado se vyrábí z Verdeja a/nebo tradičně z Palomino Fino. Víno zraje oxidativním způsobem v sudu minimálně dva roky. Jeho barva je přesně taková, jak napovídá jeho název (dorado = „zlatá“), voní po pražených oříšcích a hrozinkách. Minimální obsah alkoholu pro Rueda Dorado je 15% abv.

Myšlenka vytvořit DO byla poprvé vznesena v roce 1935, nicméně až v roce 1972 slavné vinařství z Riojy - Marqués de Riscal, započalo druhou éru výroby kvalitních vín, opět založené na odrůdě Verdejo. Oficiální status DO byl získán v roce 1980.

Legislativní změny 2020

Úřad Consejo Regulador de Rueda v roce 2020 schválil široký balíček změn, který byl implementován pro vína z ročníku 2019 a dále. Změny se týkaly povolení použití odrůd Chardonnay a Viognier.

Stejně jako Verdejo je i Chardonnay adaptabilní odrůda, které by měla vyhovovat řada místních podmínek. Chardonnay také může poskytnout určitý stupeň „pojištění“ proti změně klimatu. Současně DO ustupuje od používání odrůdy Macabeo (Viura).

Do roku 2020 musela být bílá vína z Ruedy vyrobena z alespoň 50% Verdejo. Podle nových pravidel musí Rueda obsahovat minimálně 50% podíl Verdeja nebo Sauvignonu Blanc.

Odrůdová vína Rueda Verdejo a Rueda Sauvignon byla uvedena poměrně nedávno. Podle evropské legislativy musí obsahovat 85% uvedené odrůdy.

Rueda Espumoso je místní šumivé víno vyrobené tradiční metodou s devítiměsíčním zrání na kalech. Nejméně 75% blendu musí zastupovat Verdejo nebo Sauvignon Blanc.

Další změny jsou následující:

  • Byla vytvořena nová kategorie „Gran Vino de Rueda“. Vína z této kategorie musí být vyrobena z vinic starších 30 let, s výnosem omezeným na 6 500 kg/ hektar. Tato vína lze vyrábět od ročníku 2020.
  • Zavedla se klasifikace „Vino de Pueblo“, podle níž mohou etikety odkazovat na obec původu. 85% hroznů musí pocházet z vinic nacházejících se v daném katastru.
  • Šumivá vína mohou obsahovat výraz „gran añada“ (velký ročník), pokud výrobní proces od lisování až po degorsáž přesáhne 36 měsíců.
  • Je zahrnuta kategorie Rueda Pálido. To obnovuje tradiční styl s minimálně 3letým zráním pod vrstvou kvasinek „florem“ (chrání víno před oxidací) v dubových sudech před uvolněním na trh.

Klimatické podmínky & odrůdy

Klima v této vnitrozemské zóně Španělska je jasně kontinentální, což znamená horká léta a mrazivé zimy. Po horkých suchých letních dnech následují chladné noci, které pomáhají zachovat dostatečný obsah kyselin.

Oblast je chráněna před vlivem oceánu pohorořím Cordillera Cantábrica.

Na náhorní plošině Castilla y Leon půda disponuje omezeným množstvím živin nicméně s dostatečným obsahem vápna a železa. Půdy mají kamenitý charakter a tím poskytují dobrou drenáž. Keře révy vinné jsou tak nuceny pro své přežití prohlubovat svůj kořenový systém.

Téměř všechny vinice Ruedy jsou nějakým způsobem spojeny s řekou Duero, která se nachází podél jejích břehů nebo jejích různých přítoků. Nejlepší vinice oblasti jsou ty nejblíže k Dueru, kde mají půdy vyšší obsah vápence.

Oblast vinic Rueda pokrývá přibližně 16 150 hektarů osázených téměř výhradně odrůdami bílého vína (96% všech výsadeb). Samotné Verdejo z nich zaujímá více než 87%.

To dokazuje, jak dalekou cestu tato odrůda ušla od své renesance v 80. letech (kdy se poměrové zastoupení blížilo 50%). Po dlouhém období ve stínu byl potenciál Verdeja „znovu objeven“ uznávaným producentem Marquesem de Riscal.

Viura se Sauvignonem Blanc tvoří dohromady pouhých 5% roční sklizně Ruedy. Palomino Fino, kdysi mnohem populárnější odrůda, nyní postupně vyklučovaná, tvoří méně než 0,25% plochy vinic. V „moři“ bílého vína se zde vyrábí malé množství Rueda Tinto (červené víno z Ruedy) a Rosado (růžové víno z Ruedy) z odrůd Tempranillo a Garnacha s malým doplněním Cabernetu Sauvignon a Merlotu.

Prémiová nejen španělská vína z Ruedy pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.