Argentina

Argentinská vína v kostce

Argentina patří mezi nejvýznamnější vinařské země v Novém světě a zároveň je největším producentem vína v Jižní Americe.

Historie argentinských vín

Argentina má dlouhou vinařskou tradici. Vína se zde vyrábějí již od 16. století – zpočátku španělskými misionáři a později italskými osadníky. Až donedávna byla argentinská produkce vína zaměřena na domácí trh. Vína byla vytvářena převážně z vysoce výnosných odrůd Criolla Grande a Cereza. Ty dávají nenáročná vína, méně kvalitní vína s typickým měděných odstínem. Posledních 20 let však producenti vína vyrábí vína, u kterých je kladen důraz na maximální kvalitu a odraz přírodních podmínek.

Argentinský Malbec & další odrůdy

Vysoké nadmořské výšky na úpatí And daly postupně vzniknout vysoce rozvinutému vinařskému odvětví. Zdejší terroir výborně pasuje argentinské národní odrůdě Malbec, který především zodpovídá za úspěch na exportních trzích ve všech segmentech červených vín. Kromě Malbecu se Argentina může pochlubit významnou výsadbou a víny z odrůd Cabernet Sauvignon, Chardonnay a Bonarda. Mezi nově vysazované odrůdy se zaměřením na kvalitu patří Cabernet Franc a Tempranillo.

Klimatické podmínky & vinařské regiony

Argentina je s rozlohou 2,8 milionu km čtverečních druhou největší zemí Jižní Ameriky. Táhne se od jižní hranice Bolívie na severu k jižnímu cípu kontinentu. Většina vinařství v Argentině je soustředěna na úpatí And. Z vinařských oblastí je Mendoza bezpochyby největší a nejznámější. Zde se „pouštní“ krajina a vysoké nadmořské výšky spojují a vytvářejí terroir, který dává vzniknout aromatickým, intenzivním červeným vínům. Vinice v regionu Mendoza dosahují až 1 500 m.n.m. Zde vlivem zvýšeného slunečního záření a velkého kolísání denních teplot hrozny dlouze a postupně dozrávají. To vede k vyváženému obsahu cukrů, kyselin v hroznech a k široké paletě chuťových látek. Tři čtvrtiny argentinské produkce vína pochází z Mendozy, přičemž se zde vyrobí 85% argentinského Malbecu.

Poloha Mendozy ve srážkovém stínu And v praxi znamená cca 200 mm srážek za rok. Vinice proto zavlažují čistou ledovcovou vodou (stejně je tomu tak i v ostatních vinařských regionech).

Severně od Mendozy se nachází regiony Salta a Catamarca, kde vinice šplhají do extrémních výšek. Příklad takové výsadby představuje vinice světové Altura Máxima vinařství Bodega Colomé nacházející se v nadmořské výšce 3111 m.n.m. Nízké zeměpisné šířky v tomto koutu Argentiny (22° - 28° jižní šířky) a s nimi spojená extrémní vedra (z důvodu blízkosti rovníku) jsou kompenzovány právě nadmořskou výškou s nižší průměrnou teplotou a chladnými horskými prouděními. Tyto faktory vyvažují místní hraniční klimatické podmínky a umožňují pěstování révy vinné s harmonicky zralými hrozny. V těchto regionech se pěstuje charakteristická argentinská aromatická bílá odrůda Torrontés, která dává intenzivně květinové bílé víno s tóny liči, muškátu a jasmínu. 

V Argentině mají některé vinařské oblasti blíže k pobřeží Atlantiku než k vysokým vrcholkům And. Příkladem je Patagonie na jihu země. Ta je domovem dvou oblastí: Rio Negro a Neuquen, jejichž chladnější podmínky jsou vhodné pro výrobu červených vín z Pinotu Noir, a bílých vín z Chardonnay a Sauvignonu Blanc.

Argentinská vína & mezinárodní trh

Nízké vstupní náklady a vysoká kvalita argentinských vín s výborným poměrem ceny a kvality otevřely dveře na řadě exportních trhů. Ruku v ruce s celosvětovým úspěchem a velkou poptávkou po argentinských vínech se Argentina po Francii, Itálii, Španělsku a USA stala 5. nejvýznamnější zemí produkující víno na světě. Celkový objem exportu vína v roce 2020 činil přes 400 milionů litrů.

Prémiová argentinská vína pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.