Uruguay

Uruguayská vína v kostce

Historie uruguayských vín

Uruguay je i přes rozlohu čítající 6350 ha vinohradů čtvrtou největší vinařskou zemí v Jižní Americe. Hrozny se zde pěstují již více než 250 let, i když komerční vinařství započalo až ve druhé polovině 19. století, zhruba dvě století po Chile a Argentině. V posledních několika desetiletích se uruguayská vína etablovala na světovém trhu, avšak ne tak dramaticky jako jeho větší západní sousedé.

Uruguay a „jeho“ Tannat

Žádná zmínka o uruguayském víně se neobejde bez Tannatu, robustním, tříslovinovém červeném víně, které hrálo a stále hraje klíčovou roli ve stoupajícím postavení vína v zemi. Stejně jako má Chile Carménère a Argentina „svůj“ Malbec, tak stejným způsobem Tannat neodmyslitelně patří k Uruguayei.

První sazenice této odrůdy, které sem dorazily, byly přepraveny přes Atlantik osadníky z 19. století původem z Baskicka. Don Pascual Harriague je muž, kterému se obvykle připisuje zásluha za šíření Tannatu po Uruguayi. Jméno Harriague bylo dlouhou dobu používáno jako synonymum pro odrůdu Tannat.

Geografické & klimatické podmínky

Z geologického hlediska zvětrávání a eroze vyústily v relativně plochou topografii (nejvyšší hora Cerro Catedra 514 m.n.m.) a vytvořily různé typy půd v celé zemi. Jižní vinařské oblasti mají nejhlubší, nejúrodnější půdy s vinicemi nacházejícími se na kapsách s vysokým obsahem vápence. Klimatické podmínky oblastí v blízkosti oceánu mají ryze přímořský charakter typický vyššími srážkami (přes 1000 mm za rok), mírnými zimami a horkými léty s prominentním rozdílem teplot mezi dnem a nocí.

Uruguayské vinařské regiony

Jednou z klíčových oblastí je Canelones, zodpovědná za 60% produkce uruguayského vína. Tato přímořská oblast je charakteristická záhřevnými šterko-písčitými půdami s velmi dobrými absorpčními schopnostmi, které efektivně zvládají nadprůměrný roční úhrn srážek (1000 mm) a umožňují hroznům dozrát do ideálního stádia.

Právě z důvodu geografické a klimatické podobnosti je oblast Canelones často přirovnávána k francouzskému regionu Bordeaux. Tato skutečnost se odráží i v odrůdové skladbě, ve které najdete mimo dominantní Tannat (36%) Merlot (10%), Cabernet Sauvignon (6%) a Cabernet Franc (4%). Z netradičních odrůd zde můžete najít např. Marselan, Z bílých odrůdy převládá Chardonnay (7%), Sauvignon Blanc (6%) a Viognier v provedení lehčích ovocných vín.

Uruguayská vína & mezinárodní trh

Uruguayská vína jsou obecně na exportních trzích brána a vyhledávána především z pohled odrůdy Tannat. Ten často najdete v kupážích s Bordeaux odrůdami. V posledních 10 letech se začínají objevovat i prémiová cuvée jako např. Preludio. Z bílých vín se pak na exportní trhy dostává Sauvignon Blanc a Chardonnay.

Prémiová uruguayská vína pro Vás v OpenWine dovážíme již více než 15 let.